În seara zilei de 7 aprilie 2013, la parohia ˝Sf. Mc. Iulian din Tars și Sf. Arh. Mihail și Gavriil˝ din campusul universitar ˝T. Vladimirescu˝ - Iași, a avut loc conferința cu tema ˝Crucea postului-postul Crucii˝. A treia duminică din Postul Mare, a Sfintei Cruci, a oferit prilejul de a vorbi mai mult despre Cruce, post, suferință și rugăciune. Au conferențiat pr. arhim. Hrisostom Rădășanu, pr. protopop Toma Gradinaciuc și pr. prof. Alexandru Cristian Barnea.
Părintele Hrisostom a menționat faptul că ˝semnul creștinilor, Sfânta Cruce, apare în multe locuri: pe biserici, lângă drumuri, la mormintele înaintașilor noștri, în casele noastre, etc. Autorul budist Suzuki, vizitând Europa, a fost surprins să vadă câtă lume se închină unui Dumnezeu ˝atât de mort˝. Crucea e un obiect pe care se moare lent, dureros, dar ea e cea care ne-a dat viață. În zilele noastre ea e considerată un obiect magic, însă Crucea e o armă care ne ajută în războiul nostru contra răului (Efeseni 6, 12). Când ne vine să facem ceva rău, să ne facem semnul Sf. Cruci, să privim chipul lui Hristos de pe ea și vom vedea că nu vom mai putea face lucrarea diavolului.
La fel, Dumnezeu e considerat un fel de ˝tonomat˝: pui fisa și El ți-a dat ceea ce ai cerut. Dar nu e așa. Dumnezeu ascultă rugăciunea, dar are trei răspunsuri la cererile noastre: ˝Da, îți dau ce voiești.˝, ˝Nu acum. Mai ai puțină răbdare.˝ și ˝Nu. Pentru tine am pregătit ceva mai bun˝.
Alături de rugăciunea noastră trebuie să fie și postul. Când e vorba de post are loc o revoltă în noi, o revoltă care vine din instinct, simțim o repulsie față de post. Dar noi suntem mai presus de instinct; trebuie să fim conștienți că viața aceasta e o perioadă de antrenament pentru ˝olimpiada˝ cerească. Postul îmblânzește firea noastră și ne apropie mai mult de Dumnezeu.
Să nu ne fie frică de cruce, rugăciune și post! Cele trei ne ajută să dărâmăm iluziile, să sfărâmăm idolii și să înlăturăm răul care vine subtil în noi, de multe ori sub aparența binelui.Cele trei ne fac biruitori.
Pr. prof. Alexandru Barnea a accentuat faptul că de Cruce este legată jertfa, care ne aduce biruința.. ˝A te jertfi înseamnă a pune sufletul și inima pentru cel de lângă tine, așa cum a făcut Hristos; înseamnă a muri pentru noi și a învia pentru celălalt. La tinerețe acest lucru e greu de înțeles, dar trebuie să încercăm să ne jertfim, deoarece dobândim pace, liniște, putere de a iubi mai mult. Acest lucru e posibil prin post, care, așa cum s-a menționat, ne face mai buni și prin rugăciune˝.
În continuare, părintele protopop Toma Gradinaciuc a arătat ce înseamnă Crucea. Acest semn a fost o armă de tortură, dar nu a rămas așa; ea a devenit altar de jertfă. Ea e semn de nebunie pentru muritori, dar pentru noi, care vrem nemurirea, e mântuire ( I Corinteni 1, 18). Crucea e fața lui Dumnezeu îndreptată spre oameni. Dumnezeu este iubire așadar, iubirea Lui s-a transformat în jertfă. Această duminică a fost pusă la mijlocul postului pentru a ne arăta că am ajuns la o culme și de acum mai avem un salt de făcut pentru a ajunge la Înviere.
La finalul conferinței, părintele paroh Florin Chirilă a mulțumit celor trei părinți și credincioșilor, care pentru o oră au venit la biserică și au ascultat un cuvânt de învățătură despre Sfânta Cruce, rugăciune și post.