Scurt istoric

Istorie Decembrie 17, 2012

 

În mijlocul Campusului Universitar ˝T. Vladimirescu˝ din Iași se află un loc în care credincioșii, în special studenții, au șansa de a-L cunoaște pe Dumnezeu, biserica ˝Sf. Mc. Iulian din Tars și Sf. Arh. Mihail și Gavriil˝.

Această parohie a fost înființată în anul 2001 în vremea păstoririi Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În data de 15 martie 2004 a fost numit ca preot paroh preotul Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Nefiind un locaș unde să se poată săvârși slujbele, pe date de 16 martie a aceluiași an au început lucrările la paraclisul parohiei. Pe 28 aprilie s-a săvârșit  prima liturghie în paraclis, iar pe 20 iunie Î.P.S. Daniel a sfințit locașul de rugăciune.

După terminarea paraclisului, s-au început lucrările la ridicarea bisericii de zid. Pe 9 septembrie 2004 s-a turnat placa de beton pentru egalizare, apoi au urmat lucrările de zidire a bisericii. Pe 11 noiembrie 2011 s-au terminat lucrările de la acoperișul bisericii şi au început lucrările la fresca neagră în interiorul bisericii, care este pasul premergător începerii picturii.

Pe parcursul anilor ce au trecut am avut bucuria de a avea în mijlocul parohiei mai mulți ierarhi: P.F. Daniel, pe vremea când era mitropolit, Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, P.S. Corneliu, Episcopul Hușilor, P.S. Calinic Botoșăneanul, Arhiepiscop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Parohia derulează activități social-filantropice, misionare și culturale.

 

SCURT ISTORIC AL PAROHIEI SF. MC. IULIAN

  • 2001- A fost înființată parohia Sf. Mc Iulian din Tars și Sf. Arh Mihail și Gavriil din Campusul Universitar ˝T.Vladimirescu˝- Iași de către Î.P.S. Daniel Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
  • 2004, 15 martie – A fost numit ca preot paroh preotul Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
  • 2004, 16 martie – Au început lucrările la construirea paraclisului parohiei
  • 2004, 28 aprilie – S-a săvârșit prima Sf. Liturghie din paraclis
  • 2004, 20 iunie – Î.P.S. Daniel a sfințit paraclisul parohiei
  • 2004, 9 septembrie – S-a turnat placa din beton pentru egalizarea terenului pentru biserica mare
  • 2011, 11 noiembrie – S-au terminat lucrările la acoperișul bisericii şi a început tencuirea pereţilor bisericii(frescă neagră).