Sfanta Cruce -Bucuria Crestinilor

Viața parohiei Aprilie 3, 2016

În seara de 03 aprilie fiind cea de-a treia Duminica a Postului Mare închinată Sfintei Cruci, credincioşii parohiei noastre, s-au bucurat de o seară duhovnicească  alături de părintele arhimandrit Arsenie Butnaru-stareţul Mănăstirii Vlădiceni care le-a vorbit celor prezenţi despre Sfânta Cruce-Bucuria Creştinilor. Plecând de la semnificaţia umilitoare pe care o avea crucea în vechime a arătat semnificaţia sfântă pe care o are astăzi pentru creştini. Crucea era obiectul cel mai umilitor pe care erau spânzuraţi tâlharii, criminalii şi cei mai periculoşi oameni a-i societăţii. Insă pentru creştini, ea a devenit armă împotriva diavolului, putere mântuitoare căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. (1 Corinteni 1,18).

Semnul Crucii îl întâlnim prefigurat în Vechiul Testament: toiagul lui Moise, şarpele de aramă, toiagul lui Aaron etc. În Noul Testament Crucea devine obiectul pe care a fost răstignit Dumnezeu-Omul, deşertându-se pe Sine. Astfel Crucea devine Altar de Jertfă al Mântuitorului Hristos rezultând rolul imperios, dar mai ales mântuitor al preacinstirii Sfintei Cruci.

La final părintele Arsenie i-a îndemnat pe cei prezenţi să ia aminte la cuvintele Mântuitorului Hristos :Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34).